کتاب تحلیل تکنیکال جان مورفی

نمودار نقطه و رقم در مقابل نمودار میله ای

در ابتدا به تفاوت های مقدماتی به نمودار نقطه و رقم و نمودار میله ای اشاره می کنیم و سپس مثال هایی از هر دو نمودار ارائه خواهیم کرد.

نمودار نقطه و رقم بررسی کلیات حرکات قیمت است. قابل ذکر است که در نمودار نقطه و رقم زمان لحاظ نمی شود. در مقابل نمودار میله ای ترکیبی از قیمت و زمان است. در روش رسم نمودار میله ای محور عمودی مقياس قیمت و محور افقی مقیاس زمان است. به عنوان مثال در نمودار روزانه، قیمت های هر روز به صورت یک واحد یا یک میله در سمت راست رسم می شود. حتی زمانی که قیمت تغییری نکند نیز این کار انجام می شود. در نمودار نقطه و رقم تنها تغییرات قیمت ثبت می شود. اگر قیمت تغییری نکند نمودار دست نخورده باقی می ماند. تا زمانی که بازار نوسانات شدیدی داشته باشد نیاز به رسم جزئیات زیادی می باشد و برعکس در زمان راکد بودن بازار چیز زیادی برای رسم کردن وجود ندارد و یا حتی نیازی به رسم هیچ چیزی نمی باشد.

تفاوت مهم دیگر این دو تکنیک در مورد حجم معامله است. حجم معاملات در زیر نمودار میله ای قیمت ثبت می شود ولی در نمودار نقطه و رقم حجم معاملات نادیده گرفته شده و می بایست به صورت مستقل رسم شود.

عبارت "به صورت مستقل" اهمیت خاصی دارد. هر چند حجم معاملات در نمودار نقطه و رقم ثبت نمی شود ولی نباید فکر کرد که حجم معاملات به کلی مفقود شده است. زیرا در مقابل نمودار میان روزه نقطه و رقم کلیه تغییرات قیمتی را ثبت می کند و به این ترتیب تاثیر حجم معاملات سنگین یا سبک در میزان تغییرات قیمت مشخص می شود. از آن جایی که حجم معاملات یکی از عناصر مهم برای مشخص کردن توانایی سطوح حمایت و مقاومت است نمودار نقطه و رقم برای تعیین اینکه در چه سطحی از قیمت حجم معاملات تاثیر بیشتری به جا گذاشته مفید است زیرا به این ترتیب می توان سطوح حمایت و مقاومت مهم را پیدا کرد.

شکل ۱۱-۱، مقایسه نمودار نقطه و رقم و نمودار میله ای را در یک محدوده زمانی نشان می دهد. در نگاه اولیه این دو نمودار شبیه هستند ولی در واقع کاملا متفاوتند. تمام جزئیات قیمت و ترند یا روند در هر دو نمودار وجود دارد ولی روش ثبت قیمت ها متفاوت است.

نسخه آنلاین شامل شکل ها، نمودارها و همچنین «فصل ۱۷-پیوند بین معاملات آتی و سهام: تحلیل بین‌بازاری» نمی باشد. برای دانلود نسخه کامل با فرمت pdf روی این لینک کلیک کنید.

در شکل ۱۱-۲، تناوب ستون های X و O را می بینید . ستونهای X صعود قیمت را نشان می دهد در حالی که ستون های O نشان دهنده نزول قیمت هستند. هر گاه ستون X یک واحد بالاتر از ستون X قبلی قرار گیرد شکست به سمت بالا رخ داده است.

در مقابل هنگامی که ستون O یک واحد پایین تر از ستون O قبلی قرار می گیرد شکست به سمت پایین رخ داده است. مشاهده می کنید که تعیین شکست ها در این نمودار ها دقیق تر از نمودار میله ای انجام پذیر است. شکست ها می توانند به عنوان اخطارهای خرید یا فروش مورد توجه قرار گیرد. در ادامه در مورد اخطارهای خرید یا فروش بحث خواهیم کرد اما باید گفت که نمودارهای نقطه و رقم یک مزیت دیگر نیز دارند که آن تشخیص دقیق تر و آسان تر اخطارهای ترند یا روند است.

نسخه آنلاین شامل شکل ها، نمودارها و همچنین «فصل ۱۷-پیوند بین معاملات آتی و سهام: تحلیل بین‌بازاری» نمی باشد. برای دانلود نسخه کامل با فرمت pdf روی این لینک کلیک کنید.

شکل های ۱۱-۳ و ۱۱-۴ یکی دیگر از برترین های نمودار نقطه به رقم را آشکار می کند که می توان آن را انعطاف پذیری نامید .هرچند تمام ۳ نمودار نقطه به رقم یک دوره حرکت قیمت را پوشش می دهند اما می توان با نگاهی متفاوت اهدافی متفاوت رسید. یکی از راه ها برای ایجاد تفاوت در نمودار نقطه به رقم عوض کردن "معیار بازگشت" است. معیاری که با این تعداد واحد برگشت قیمت، به ستون بعدی حرکت کنیم، مثلا به جای سه واحد برگشت به ۵ واحد برگشت، هرچه تعداد واحد های لازم برای برگشت بیشتر باشد حساسیت نمودار کمتر می شود.

روش دوم برای تغییر در نمودار این است که اندازه واحد ها را تغییر دهیم .شکل ۲۰۱۱ از واحدهای به اندازه ۵ استفاده کرده است. در شکل ۱۱-۳ از اندازه ۱۰ استفاده شده است. در شکل 11-2 که یک نمودار ۳ در ۵ بوده تعداد ستونها از ۴۴ عدد به ۱۶ عدد کاهش یافته که حاصل را در شکل ۱۱-۳ مشاهده می کنید.

نسخه آنلاین شامل شکل ها، نمودارها و همچنین «فصل ۱۷-پیوند بین معاملات آتی و سهام: تحلیل بین‌بازاری» نمی باشد. برای دانلود نسخه کامل با فرمت pdf روی این لینک کلیک کنید.

با استفاده از اندازه بزرگتر در شکل ۱۱-۳ تعداد اخطار ها کمتر شده است. حاصل این کار امکان تمرکز بیشتر روی ترند یا روندهای بزرگ بازار است و نیز اخطارهای فروش کوتاه مدت نیز حذف می شود و حساسیت نمودار کاهش می یاید.

در شکل ۱۱-۴ اندازه واحدها را از ۵ به ۳ کاهش داده شده است. این عمل باعث افزایش حساسیت نمودار می شود. اما برای این کار چه دلیل وجود دارد؟ باید گفت نتیجه این عمل در معاملات کوتاه مدت بهتر است . آخرین موج صعودی از ۹۲۰ تا ۱۰۶۰ را در سه نمودار مقایسه کنید. نمودار ۳ در ۱۰ یعنی شکل ۱۱-۳ این موج را فقط با ستون های X نمایش می دهد بدون ستون O. شکل 11-2 که یک نمودار ۳ در ۵ یعنی دارای پنج ستون صعودی است -سه ستون X و دو ستون O دارد. با افزایش تعداد تصحيح ها در ترند یا روند صعودی اخطارهای خرید برای افرادی که دیر وارد معامله شده اند و یا قصد معامله مجدد دارند قابل مشاهده خواهد بود.

بازگشت به صفحه اصلی